søndag 25. oktober 2009

Vanadzor YMCA

Her kommer litt info om arbeidet på Vanadzor YMCA.

Tirsdag og fredag møtes det en gjeng ungdommer på YMCA-huset i Vanadzor for å synge, danse, leke og holde på med drama, bedre kjent som TenSing. Rett og slett ha det gøy! Det er dessverre bare jenter som er med nå, uten om en polsk volontør. I tillegg til øvelsene har de også en og annen sammenkomst med TenSing fra andre byer. De har en egen leder for dans, en for sang, en for drama og en hovedleder. Planleggingen er litt uklart for oss, men vi har alltids noe å holde på med. TenSing har både nye og gamle medlemmer, og har fått flere nye medlemmer bare den siste mnd. Eneste kriteriet for å være med er at du må være mellom tretten og hundre år og like å synge og danse. TenSing ble etablert i 2000 ved hjelp av TenSing Norway, så TenSing her har en lik struktur som TenSing i Norge.

”Scream” er et rockeband som holder til på YMCA. Musikken de spiller er en miks mellom klassisk rock og jazz, country og blues med elementer av tradisjonell armensk musikk. En og annen gang har de konserter i Vanadzor, og på de to konsertene de har hatt i år har de fått strålende kritikk. De har fem faste medlemmer, men inni mellom har de besøk av de som lærer å spille gitar. På YMCA tilbyr de også gitar timer. Først i en gruppe, deretter individuelt. Når man har spilt en stund kan man være med på øvelsene til ”Scream” for å bli mer vant med å spille flere sammen. For å begynne på gitarkurs må man være 10år.

Onsdag og fredag er det ”English Club” for de som kan nok engelsk til å holde en samtale og som er over femten år. En av reglene på klubben, som medlemmene har laget selv, er nemlig at man bare skal snakke engelsk. Her gjør vi alt mulig, alt fra leker til diskusjoner om klima endringer og demokrati bygging. Klubben begynte som en bokklubb men har over tid endret seg til slik den er i dag. På onsdager er det normalt at en av deltakerne leder klubben, mens på lørdagene er det lederen, Julianna, som har klubben. De siste fem minuttene på onsdagene kommer de med konstruktiv kritikk til de som har hatt ansvaret den dagen, dermed kan de forbedre seg til neste gang de skal lede klubben.

Fra tid til annen har de også diskusjonsgruppe på YMCA. Når de møtes diskuterer de diverse temaer relatert til demokrati. Målet med gruppen er å øke gruppearbeid følelsen i gruppen, men også for at de skal lære seg ærlighet, respekt, ansvar og omsorg. I gruppa føler ungdommene hvor viktig akkurat de er og hvor viktig det er å bry seg om samfunnet. Deltagerne er fra 16 år og oppover.

To ganger i uken er det også mulig å delta på yoga timer. Dette for å hindre sykdom, gjenopprette og roe ned spente nerver, for å gjøre kroppen fleksibel og bli selvsikker.
Hver dag, unntatt søndag er det Child care på YMCA mellom 10 og 2. Her kan foreldrene levere ungene så de får leke og ha det moro med andre barn. Ca en time hver dag har de også undervisning for barna. Dette varierer mellom armensk, russisk, engelsk og litt andre nyttige ting.

Det er også mulighet å få engelskundervisning, men det er ikke vi involvert i.

Torsdag denne uken begynte Signe og jeg norsk klubb også! Hvor vi har tenkt å lære dem noen fraser norsk, norske leker, og sanger. Vi er ikke her så alt for lenge så vi har ikke tenkt å lære dem så alt for avanserte ting.

I januar begynner de også med en ny klubb, rettere sagt undervisning, i maling. Tigran studerer kunst på universitetet og har sagt ja til å ha undervisning for de som vil på YMCA. Tigran har også en god del erfaring med utstillinger og vil hjelpe elevene sine med å lage til små utstillinger.

Vi er involvert i TenSing og English Club. Så langt har vi ledet English Club en gang, og i TenSing har vi vært mer deltakere enn noe annet, men skal etter hvert bli mer involvert i hvert fall andaktene. Vi har også planer om å lære TenSing gruppa en norsk julesang før vi reiser hjem til jul. Hver onsdag er det vi som har ansvar for lek og moro etter undervisningen på child care.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar