søndag 25. oktober 2009

Visit by Yerevan TenSing

Sunday the 11th of October Yerevan tensing came to Vanadzor for a gathering. The girls in Vanadzor tensing were excited and had been planning the day for about two weeks. We met an hour early and made the last preparations and rehearsed our dances one last time. When they arrived we greeted them with a cake and each of us gave each of them some flowers and a stone with “TS” glued on top. When everyone had received their gift we gathered in a circle so everyone could introduce themselves. As an ice breaker we played a game, which involved throwing a teddy bear around the circle and when everyone had received it once we did it over again, but you had to receive it from the same person and give to the same person. It ended in chaos..

Then we moved over to something more relevant, some exercises to warm up our voices. When we were warm enough we thought them the song “Give it up” and an Armenian song. When our guests got a hang of the songs we moved over to dancing. First two professionals from Vanadzor YMCA danced and then we all danced cha cha cha and salsa. To cool down after the dances we played a polish game that Emilia and Martin led. When we were finished playing two boys from Yerevan played traditional Armenian songs on clarinet and drums. Many of the girls danced. After some songs we had a break, with lots of nice food. I don’t think anyone was hungry after all that food.

When we gathered after the break we danced a traditional Armenian dance and a dance that a couple of our girls learned from some Norwegians on a camp for our guests. They bravely tried to follow, but most gave up during the dances. To let everybody join we put on random music so everyone could dance freely. After a while we settled down, and Anna had devotion. To end such a wonderful day we all drew a picture together kind of to describe our day. And as a final goodbye we all hugged and kissed. As our guests were leaving, some of us stood in front of their bus to prevent them from leaving, eventually they had to give in and let them go. All in all it was a great day! We hope that in not to long we from Vanadzor TenSing can go to Yerevan and visit them like they visited us.

Vanadzor YMCA

Her kommer litt info om arbeidet på Vanadzor YMCA.

Tirsdag og fredag møtes det en gjeng ungdommer på YMCA-huset i Vanadzor for å synge, danse, leke og holde på med drama, bedre kjent som TenSing. Rett og slett ha det gøy! Det er dessverre bare jenter som er med nå, uten om en polsk volontør. I tillegg til øvelsene har de også en og annen sammenkomst med TenSing fra andre byer. De har en egen leder for dans, en for sang, en for drama og en hovedleder. Planleggingen er litt uklart for oss, men vi har alltids noe å holde på med. TenSing har både nye og gamle medlemmer, og har fått flere nye medlemmer bare den siste mnd. Eneste kriteriet for å være med er at du må være mellom tretten og hundre år og like å synge og danse. TenSing ble etablert i 2000 ved hjelp av TenSing Norway, så TenSing her har en lik struktur som TenSing i Norge.

”Scream” er et rockeband som holder til på YMCA. Musikken de spiller er en miks mellom klassisk rock og jazz, country og blues med elementer av tradisjonell armensk musikk. En og annen gang har de konserter i Vanadzor, og på de to konsertene de har hatt i år har de fått strålende kritikk. De har fem faste medlemmer, men inni mellom har de besøk av de som lærer å spille gitar. På YMCA tilbyr de også gitar timer. Først i en gruppe, deretter individuelt. Når man har spilt en stund kan man være med på øvelsene til ”Scream” for å bli mer vant med å spille flere sammen. For å begynne på gitarkurs må man være 10år.

Onsdag og fredag er det ”English Club” for de som kan nok engelsk til å holde en samtale og som er over femten år. En av reglene på klubben, som medlemmene har laget selv, er nemlig at man bare skal snakke engelsk. Her gjør vi alt mulig, alt fra leker til diskusjoner om klima endringer og demokrati bygging. Klubben begynte som en bokklubb men har over tid endret seg til slik den er i dag. På onsdager er det normalt at en av deltakerne leder klubben, mens på lørdagene er det lederen, Julianna, som har klubben. De siste fem minuttene på onsdagene kommer de med konstruktiv kritikk til de som har hatt ansvaret den dagen, dermed kan de forbedre seg til neste gang de skal lede klubben.

Fra tid til annen har de også diskusjonsgruppe på YMCA. Når de møtes diskuterer de diverse temaer relatert til demokrati. Målet med gruppen er å øke gruppearbeid følelsen i gruppen, men også for at de skal lære seg ærlighet, respekt, ansvar og omsorg. I gruppa føler ungdommene hvor viktig akkurat de er og hvor viktig det er å bry seg om samfunnet. Deltagerne er fra 16 år og oppover.

To ganger i uken er det også mulig å delta på yoga timer. Dette for å hindre sykdom, gjenopprette og roe ned spente nerver, for å gjøre kroppen fleksibel og bli selvsikker.
Hver dag, unntatt søndag er det Child care på YMCA mellom 10 og 2. Her kan foreldrene levere ungene så de får leke og ha det moro med andre barn. Ca en time hver dag har de også undervisning for barna. Dette varierer mellom armensk, russisk, engelsk og litt andre nyttige ting.

Det er også mulighet å få engelskundervisning, men det er ikke vi involvert i.

Torsdag denne uken begynte Signe og jeg norsk klubb også! Hvor vi har tenkt å lære dem noen fraser norsk, norske leker, og sanger. Vi er ikke her så alt for lenge så vi har ikke tenkt å lære dem så alt for avanserte ting.

I januar begynner de også med en ny klubb, rettere sagt undervisning, i maling. Tigran studerer kunst på universitetet og har sagt ja til å ha undervisning for de som vil på YMCA. Tigran har også en god del erfaring med utstillinger og vil hjelpe elevene sine med å lage til små utstillinger.

Vi er involvert i TenSing og English Club. Så langt har vi ledet English Club en gang, og i TenSing har vi vært mer deltakere enn noe annet, men skal etter hvert bli mer involvert i hvert fall andaktene. Vi har også planer om å lære TenSing gruppa en norsk julesang før vi reiser hjem til jul. Hver onsdag er det vi som har ansvar for lek og moro etter undervisningen på child care.

Leiligheta vår <3

I Vanadzor bor vi i vår egen leilighet, med hvert vårt rom. Vi er storfornøyd! Dette er så mye mer en vi hadde forventet. Ikke at vi vet helt hva vi forventet oss, men det var hvert fall ikke dette! Først uken syntes vi det var litt ekkelt, ettersom noen andre helt klart har bodd her før oss. Vi hadde stor innkjøp av vaske artikler, og startet med det mest nødvendige som dekketøyet, badekar, vask og stue. Eneste problemet var at vi skjønte ikke når vi hadde vann og ikke.. Ikke fikk vi til å få varmevann heller. Etter mye styr frem og tilbake skjønte vi endelig vannrutinene i dette sære landet. Det regner jo hele tiden, men like vel må de spare vann. Vi skjønner det hvert fall ikke!


Tilbake til leiligheten vår. På stua har vi en rød sofa og to røde stoler, men de er alle dekket med et gyselig beige trekk med et slags bladmønster. Foran sofaen og stolene er det et fint stuebord. På gulvet er det et stort rødt teppe som dekker nesten hele gulvet. Vi har en pitte liten tv på et mye større tv-bord, som forresten bare har rusiske og armenske kanaler, og et gigantisk slags skap som er fylt med noen andres greier. Vi har til og med piano! Ikke at vi har komt så langt at vi har spilt på det. Stua er vel det rommet hvor vi tilbringer mest tid. Fra første uka har vi hatt faste plasser. Signe i ene stolen og jeg i sofaen. På stua har vi også en gassovn som har stått på siden vi kom.

Kjøkkenet er sak for seg selv. Vi har masse skap og skuffer, med nesten ingenting i, et stort kjøkkenbord med to krakker og et kjøleskap som stinker helt grusomt! Kjøleskapet har for øyeblikket bestemt seg for ikke å funke, så vi er litt bekymret for norvegian vår! Nyeste innslaget på kjøkkenet er vår lenge etterlengtede ovn! Som forresten ikke går på gass, men som er elektrisk! Helt utrolig at det fins i våre øyne! Den tar nå opp halve kjøkkenbordet vårt.


Andre halvdel av kjøkkenet, som er separert fra resten med en vegg, består av vasken og komfyren vår. Over vasken, inni skapet er det et tørkestativ for oppvasken vår. Vi tørr aldri å bruke varmevannet på kjøkkenet, for den ene gangen vi prøvde det eksploderte nesten badet vårt. Komfyren er et eget mysterium ettersom vi bare får en plate til å fungere skikkelig. Som jeg har skrevet tidligere tok det oss to timer å steke pannekaker første gangen! Vi har blitt ekstremt mye flinkere nå, nesten eksperter å regnes! Mer om det i et eget blogginnlegg om pannekake lagingen vår.

Badet er som hvilket som helst annet bad, uten om gasstingen på veggen som varmer opp varmevannet vårt. Den fungerer litt etter egen vilje, men den gjør som vi vil etter et par forsøk som oftest. Vi er ikke helt vant til slike gassdupeditter, så vi er generelt skeptisk til alt som innebærer å bruke den. Toalettet er også som hvilket som helt toalett. Bortsett fra et rør som lekker vann, som vi har blitt lovt skulle være fikset for en uke siden.

Signe har dobbelt seng på rommet sitt og et skap. Hun har også en liten balkong. Jeg har enkelseng, pult og et slags skap som er fylt med noen andres greier. Sengene er greie, bortsett fra at vi ikke har helt vanlige madrasser. Det virker som om det er dun madrasser, noe som gjør at det blir litt tynt på midten. Ingen av oss har lys på rommet, men vi klarer oss =)